Om Förlaget

Hur vi tänker…

Nitwit Förlag har vuxit fram ur kärleken till skrivandet, hantverket, litteraturen och allt som orden kan göra med våra liv.

Vi satsar på böcker vi själva går igång på – svart humor, berörande relationer, vackert språk och modiga berättelser som klassas som romaner, men inte nödvändigtvis tillhör en viss begränsad genre.

Böcker som vi ger ut ska svida, aldrig foga sig. Böcker man vill stryka under i, citera och återkomma till. Språket är en lekstuga, bokmarknaden en djungel och vi tror på litteratur som växer med tiden.

Vi gör det vi tror blir bäst i varje samarbete och tar avstamp i våra många långa yrkesår inom skrivande, marknadsföring, IT och entreprenörskap. En mix som kanske inte är självklar, men som visat sig kunna resultera i förunderliga fyrverkerier.

Vår förlagsfilosofi…

Vi vill syssla med utgivning som inte alltid får plats på den klassiskt kommersiella marknaden.

Vi tror på ett tätt samarbete med författaren och en rättvis fördelning av arbetet och den ekonomiska investeringen som krävs för att slutföra ett bokprojekt – från idé till utgivning. Vi smider planer ihop och växeldrar för att nå ut till läsare.

Vi tror på långsam litteratur med många bottnar och språk som berör.

Till oss kommer man inte för att ge ut bestsellers. Till oss kommer man för att man älskar skrivandet, litteraturen och vill vara med om hela den process som en bokutgivning innebär.

Vi ger ut ytterst få titlar och vi gör det för att det är roligt. Samarbetet ska vara lustfyllt och ömsesidigt och vi står för öppenhet och tydlighet i alla delar av utgivningsprocessen. Vi kan inte allt, men har ett stort nätverk och sätter alltid kvaliteten högt.

Vi vet att det är dyrt att ge ut böcker. Hos oss betalar författaren en del av stegen som krävs för att få till en färdig bok och det kostar. Vi ser själva utgivningsprocessen som en liten del i bokens liv. Den ska leva länge – och den eventuella förtjänsten som hägrar vid horisonten tillfaller givetvis till största del författaren. Vi är inte giriga – men vi kan inte jobba gratis.

Vi tar oss bara an projekt vi tror på och böcker som känns. När vi ingår ett avtal går vi all in. Det är vår gemensamma ambition att boken ska må bra där ute, få fina reaktioner och möta läsare. När boken ges ut har allting bara börjat.

Hur vi arbetar…

Vi är inte ett hybridförlag, men inte heller ett fullskaligt traditionellt. Vi tar endast emot mycket genomarbetade manus som granskats noga av lektör och vars författare delar vår syn på vad som är kvalitet.

Vi jobbar nära och tillsammans med författaren till tryckfärdigt manus och förmedlar kontakt med professionell kompetens i vårt nätverk av korrekturläsare, formgivare, lektörer, ljudboksinläsare och redaktörer. Dessa kontakter sköter författaren själv – och ja, det är tjänster som författaren själv bekostar.

Hos oss ser varje förlagsavtal olika ut beroende på förutsättningar och författarens eget nätverk. Vårt motto är att varje avtal ska vara rättvist och aldrig klaustrofobiskt när det gäller rättigheter.

Vi står för tryckkostnader, lagring och det praktiska arbetet med att få ut boken i nätbokhandlarna och streamingtjänsterna för ljudbok. För detta tar vi en mindre del av en eventuell förtjänst på boken. Resten behåller du som skrivit.

Vi stöttar alltid i marknadsföring genom våra kanaler, men du som skrivit har stort ansvar för att boken når ut till läsaren. Inställningen behöver vara: det här gör vi gemensamt!

När kommer du till oss?

Vi tittar bara på färdiga manus som genomgått minst två lektörsläsningar. Vi läser manuset och gör den slutgiltiga bedömningen kring om boken lever upp till våra krav och passar i vår utgivning. Om inte – har vi ofta andra samarbetsvägar att rekommendera för dig.

När ett samarbete är aktuellt inleder vi alltid med ett fysiskt möte där vi synkar förväntningar. För oss är det viktigt att vibbarna är rätt och att vi har en samsyn på hur det gemensamma projektet ska genomföras.


Människorna bakom Nitwit Förlag

Frida Spikdotter Nilsson – författare, skrivcoach, redaktör och storytellingrådgivare. Debuterade 2022 med den svarta humor-romanen Efter Morris som blivit en underdogsuccé ute hos läsarna. Skriver på nästa roman och ett par andra böcker i olika genrer – barn och kreativa processer.

Här kan du läsa mer om mig och ta kontakt via LinkedIn eller Instagram.

Mark Dixon – konslut och allmän IT-expert. Sköter det logistiska och administrativa kring förlaget.